FIT Amstelveen

Over FIT

turnen_19

Het begin

F.I.T. werd opgericht in januari 1942. F.I.T. stond voor Flink In Turnen. Heel veel later zijn de puntjes tussen de letters weggehaald en werd het officieel Turnvereniging FIT Amstelveen. In de begintijd trainde men in de zaal aan de Ouderkerkerlaan. Destijds was dit een van de weinige zalen van de gemeente Nieuwer- Amstel.

De vereniging groeide al snel uit tot een grote, bloeiende, vereniging die voornamelijk bestond uit meisjes en dames die de sport op recreatief- of wedstrijdniveau beoefenden. In de jaren vijftig werd het herenturnen opgestart. Dit heeft echter niet lang geduurd en al snel werd het mannelijke geslacht alleen nog op de kleuteruren vertegenwoordigd.

Turnpakje

De kleding die in het begin voorgeschreven werd was een rok tot over de knieën en een blouse met lange mouwen. De stof hiervoor werd per meter verkocht om zo je eigen tenue te maken. Dit veranderde via de iets kortere rok via de pofbroek naar short tot het huidige turnpakje. Bij FIT hebben we vaste verenigingspakjes voor de recreatiegroepen en de wedstrijdgroepen, voor zowel de jongens als de meisjes.

Wedstrijdsport

FIT is altijd actief geweest op alle turnonderdelen: sprong, brug, balk en de vloeroefening. Vroeger was er ook nog het ringzwaaien wat in wedstrijdverband werd beoefend, maar dit is in de jaren zestig landelijk van het wedstrijdschema verdwenen. In de wedstrijdsport draaide FIT mee in de landelijke top van de Nederlandse Katholieke Gymnastiek Bond (NKGB). Vele nationale titels kwamen terecht in Amstelveen. De absolute topperiode was begin jaren zeventig. In 1970 en 1972 werden zelfs Europese titels behaald en twee tweede plaatsen tijdens de FICEP kampioenschappen (het Europees overkoepelende orgaan).

De wedstrijdgroep heeft zich in 1984 aangesloten bij het KNGV en nam direct al goed deel op het landelijke niveau. Later volgde een fusie de KNGB en de NKGB, en gingen de beide organisaties verder als de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond (KNGB). Sinds het seizoen 1999-2000 zijn de KNGB en de christelijke bond Koninklijk Nederlands Christelijk Gymnastiek Verbond (KNCGV) gefuseerd tot de huidige Koninklijke Nederlandse Gym Unie (KNGU).

Locatie Appellaan

In september 1999 verhuisde de wedstrijdgroep naar de huidige locatie: de gemeentezaal aan de Appellaan. Deze zaal kon permanent gebruikt worden door de wedstrijdgroep en dat had veel voordelen. Een heel simpel voorbeeld was dat de toestellen nu niet meer voor de training opgezet hoefden te worden en na de training niet meer opgeruimd hoefden te worden. Buiten de enorme tijdswinst kon er ook meer geïnvesteerd worden in de turntoestellen. Al snel stond de hele zaal vol met hoogwaardig turnmateriaal.

Vanaf februari 2006 mogen we ook de rechterzaal aan de Appellaan permanent gebruiken. Meteen verhuisden de recreatie-lessen van de Lindenlaan en de Marne naar de Appellaan. Dit betekende onder andere dat diverse materialen, zoals de Airtumbling nu door meerdere groepen gebruikt kunnen gaan worden. En uiteraard wordt de binding met de club zo vergroot. Een gezellige bijkomstigheid!

Ondertussen is er heel wat geklust aan de Appellaan en is er onder meer een gezellig zitje gekomen en een ware bar. Activiteiten als het Diplomaturnen en het Sinterklaasfeest vinden altijd plaats in deze zalen. In het seizoen 2006-2007 zijn, behalve de lessen aan de Piet Heinschool, alle lessen verhuisd naar de zaal aan de Appellaan.

Het niveau ging ook weer zichtbaar omhoog. Tussen 1999 en nu wonnen de FIT-turnsters vele prijzen in de regio en ook op landelijk niveau zijn we erg succesvol. Zo zijn er bijvoorbeeld in deze periode vier nationale titels veroverd en werd in het seizoen 2006-2007 het recordaantal van 12 NK-turnsters geëvenaard. Ook het aantal leden op de recreatie-uren groeide flink de afgelopen jaren. Buiten de klassieke lessen recreatiegym voor de meisjes werd het lesaanbod de afgelopen jaren uitgebreid met springgroep-lessen en recreatiegym voor jongens. Sinds enkele seizoenen is er ook een wedstrijdgroep voor de jongens gestart en sinds 2012 biedt FIT ook Acrogym aan.

Toekomst

Turnvereniging FIT Amstelveen is inmiddels ruim 70 jaar oud, maar nog steeds volop in beweging. De plannen voor de toekomst zijn groot en de fundamenten zijn stevig. En dat komt goed uit, want we zijn van plan om nog minstens zeventig jaar door te gaan. Helaas is de zaal erg oud en is onderhoud uit gebleven. We vechten nu hard aan betere turn omstandigheden, renovatie van de Appellaan en daarbij een droom van een hele nieuwe hal. Wil je meer weten over wat FIT jou te bieden heeft? Kijk dan eens bij ons ruime aanbod.